divendres, 21 de juny del 2019

"TERESA PÀMIES. TOT ÉS EN ELS LLIBRES"




El Govern de la Generalitat ha aprovat el centenari del naixement de Teresa Pàmies com a commemoració oficial de l’any 2019.
Per celebrar aquest centenari la Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat, de l’Institut Català de les Dones i el Departament d’Educació han produït l’exposició “TERESA PÀMIES. TOT ÉS EN ELS LLIBRES”.

A la Biblioteca Joan Solà, us convidem a visitar aquesta exposició fins el dia 28 de juny en horari de biblioteca.

Fa 100 anys va néixer la que molta gent ha definit com la gran cronista d’una època, com la memòria viva de la nostra història, però, com ens recorda Teresa Pàmies, “de memòria, cadascú té la seva”. Tot i que ella mateixa es qualifiqués com a cronista al rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, només cal obrir un llibre seu per veure que ens porta més enllà del reportatge, la crònica o el llenguatge periodístic. I és que la literatura no és només sinònim de ficció.
Capacitat d’anàlisi, autocrítica, intel·ligència, humor, un vocabulari ric i precís, una veu personal i única... són alguns dels aspectes que podem trobar, avui, amb una descoberta o relectura de les seves obres. I principis: compromís polític amb la llengua, el país, l’antifeixisme, el progrés social. En definitiva, una literatura compromesa com a eina d’informació, memòria i crítica.

Una obra que inclou una cinquantena de llibres, teixits així, peça a peça, com l’orgullosa modista que un dia va ser, com la dona de família pagesa, autodidacta, lectora empedreïda, estudiant de periodisme a Mèxic, que va viure la guerra com una jove comunista destacada, que va passar trenta anys a l’exili i va retornar a casa guanyant el Premi Josep Pla al qual havia optat per correu. Mare del també escriptor Sergi Pàmies.
En definitiva, una escriptora tenaç i auto exigent que és pot llegir ràpid i bé, que ens ofereix un camí pla amb un sòl sòlid i transparent, on s’insinuen, entreveuen i trepitgen camins de tots els desnivells possibles on cadascú pot triar el nivell de profunditat de la lectura.
Teresa Pàmies ens ensenya que és així com vetllem per allò que vam ser, per allò que vam viure... i poques persones han estat i han viscut tantes coses com ella. I poques també han creat uns llibres, que llegits avui, de nou, tornen a parlar-nos, perquè no es limita al seu passat, es dirigeix a les arrels del nostre present, als ideals tan necessaris per viure, als fracassos i la necessitat de seguir creient en l’ésser humà; ens parla també d’un capitalisme que cal combatre i que avui té dimensions encara més monstruoses. Ens parla de tantes coses que només hem d’aixecar la vista dels seus llibres per poder-les veure, just l’instant després que ens ajudi a pensar-les.
Amb l’objectiu d’oferir recursos per dinamitzar les sessions dels clubs de lectura sobre l’obra de la Teresa Pàmies i facilitar la preparació de les visites a l’exposició “Teresa Pàmies. Tot és en els llibres” i amb la col·laboració de la Central de Biblioteques de Lleida, la comissaria de  l’exposició,Montse Barderi ens farà una sessió formativa el dia 28 de juny a les 10:30 h.
 




Montse Barderi: Comissària de l’Any Pàmies. Escriptora, periodista i filòsofa, especialista en estudis de gènere. Autora de textos literaris i també de filosofia pràctica. Col·labora als mitjans amb articles d’opinió, entrevistes i critica cultural. És patrona fundadora de la Fundació Maria-Mercè Marçal. Ha estat membre de la junta Filosofia i Gènere de l’UB i subdirectora del X Simposi internacional de Filòsofes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada